Broddson AB

Broddson AB

Broddson bytte 3D-system till IRONCAD

Broddson AB i Motala är den ledande aktören inom sopmaskiner och utrustning för vägunderhåll på den svenska marknaden. Men delar av produktionen går även på export, främst till våra nordiska grannländer, men även så långväga som till Afrika och Mellersta Östern. Broddson blev utnämnda till årets Motalaföretag 2020.

En populär maskin är Scandic

Förutom global försäljning, montering och teknisk support tillhandahåller de även reservdelar och borstar genom ett nätverk av leverantörer och samarbetspartners. Länder med mycket sand finns som bekant i Nordafrika, och mycket av sanden hamnar även på vägarna. Hur kan denna, och annat skräp, effektivast tas om hand, sopas upp och hamna på ett lastbilsflak? Det är där som Broddsons lösningar kommer in i bilden! En populär maskin är Scandic som via ett transportband transporterar sanden till flaket på en lastbil. En leverans till Egypten för några år sedan kan beskådas på YouTube:

Broddson använde tidigare ett vanligt constraints-baserat parametriskt 3D program

Konstruktionsbehovet består av generell maskinkonstruktion, inbyggnad av motor och diverse andra köpkomponenter, svetsade balk-konstruktioner och plåtbockning. Framåt-drift och drivning av sopaggregat sker med diesel, el eller dragfordonets hydraulik. Eftersom Broddson konstruerar och bygger maskinerna själva kan dom skräddarsymaskinerna efter era behov. Som CAD lösning använde Broddson tidigare ett vanligt parametriskt 3D program.

Richard Liljedahl, konstruktör:

- Vi ansåg att vårt parametriska program visserligen var kompetent, men att parametrisk konstruktion var ett alldeles för omständligt arbetssätt. Villkor och constraints skall administreras, varje detalj skall direkt sparas till egen fil, utan nytta för oss - vi vill kunna skapa och ändra så enkelt som möjligt.

På Broddson letade man därför efter alternativ 3D CAD lösning. Richard fortsätter:

-Jag råkade se en film på YouTube som visade hur IRONCAD fungerade. Jag tänkte direkt att det här verkar vara något helt annat! Jag laddade ned IRONCAD och provade själv och tillsammans med utbildningsmaterialet på svenska, som också finns på YouTube, kom jag snabbt igång.

Ett enkelt beslut att byta till IRONCAD

Hydrauliskt driven ogräsborste konstruerad i IRONCAD av Broddson och renderad i KeyShot.

Det visade sig sedan dessutom att även Broddsons viktiga underleverantör BTT Plåt AB i Kisa redan upptäckt IRONCAD och använt programmet i flera år! Eftersom BTT därför varmt kunde rekommendera IRONCAD, var det ett enkelt beslut att byta till IRONCAD.

-Det jag verkligen uppskattar med IRONCAD är att det fungerar så fritt och enkelt. Det är verkligen en stor skillnad på arbetssättet, mer logiskt upplagt. Man konstruerar i sammanställningen hela tiden och ser därför vad man gör. Spara ut till egna filer gör man om och när man vill, men först då. Man kan dra i handtag t.ex. för att förändra linjer i ett tvärsninitt i en extruderad profil och snappa mot till exempel mittpunkter på andra detaljer, även i andra sammanställningar. Olika 3D grundformer, standardkomponenter och balkar är bara att dra och släppa från kataloger på sidan av skärmen, rakt in i 3D miljön, som Lego! Jag kan lätt gruppera delar i sammanställningar i historieträdet - som mappar i utforskaren. TriBall gör det kanon-lätt att flytta, kopiera och rotera med precision, utan att behöva tänka på hur modellen var skapad från början. Det är även så att vad vår nästa kund vill ha vet vi givetvis inte, och därför är det en viktig fördel att IRONCAD är en mer flexibel lösning och låter oss kundanpassa maskinerna fritt, säger Richard avslutningsvis.

"Deras produkter är ledande i sin bransch och perfekta att skapa i IRONCAD"

- Vi är naturligtvis glada att ha Broddson som kund. Deras produkter är ledande i sin bransch och perfekta att skapa i IRONCAD – generell maskinkonstruktion med mix av köpkomponenter och egentillverkade delar. Vi ser Broddsons behov som typiskt för många företag; man vill skapa och ändra fritt utan begränsningar av CAD programmet. Ta fram nya produkter och kundanpassa befintliga. Ingen kan förutse hur nästa ide’ eller kundönskemål ser ut därför är varje begräsning av frihet i 3D en kostnad. Många företag har valt en vanlig parametrisk 3D lösning, med alla dess begränsningar och låsningar, utan att känna till möjligheterna med den dynamiska fria metoden i IRONCAD. Fler och fler får höra om detta nya. Därför ser vi nu en ”andra 3D-våg” med byte till IRONCAD som är lättare att lära, mer flexibelt och följsamt. Ett naturligt och förväntat steg, säger Henrik Andersson på Solidmakarna som marknadsför IRONCAD i Sverige.

Broddson AB
No items found.

Ladda ned kostnadsfri testversion

Ladda ned IronCAD DCSBoka demo

Testversionen innehåller samma funktionalitet som en "skarp" version.
Fri support ingår under testperioden. Helt kostnadsfritt i 30 dagar.
Se systemrekommendation.