Datorspecifikation för IronCAD DCS

Minsta systemkrav:

  • Operativsystem: 64-bit Windows (Win 7-11)
  • Processor: Pentium 4 eller AMD
  • RAM: 4 GB (8GB för större sammanställningar)
  • Grafikkort: Stöd för Direct X och/eller OpenGL
  • Diskutrymme: Minst 2GB för installation

*Systemrekommendation:

  • Processor: I7, I9 eller Xeon
  • RAM: 16- 32 GB 
  • Grafikkort: Nvidia Quadro- serien
  • Hårddisk: SSD

* Rekommendation kan variera beroende på storlekar och komplexitet i CAD-modeller.

Sammanfattning

Datorns hårdvara är en av de absolut viktigaste delarna för att IRONCAD ska fungera bra. Vi har många exempel där krascher, tunga filer eller andra problem inte alls uppstår då man använder en dator med mer "kräm" i. Ju färre program som körs samtidigt, desto bättre är det för IRONCAD! Om man har möjligheten är det absolut överlägset att ha en kraftfull stationär dator som bara IRONCAD är installerat på, sedan e-mail och annat på en bärbar dator bredvid. Detta gäller för övrigt alla CAD-system eller andra prestandakrävande program.

Dell, HP och Lenovo

Både stationära och bärbara arbetsstationer från Dell, Fujitsu-Siemens, HP och Lenovo är de vanligaste inom CAD-branschen idag och fungerar oftast utmärkt. Man kan även plocka ihop sin egen stationära arbetsstation i delar om man hellre vill det. Det kan oftast vara mer prisvärt, då man kan plocka bland de bästa komponenterna till de bästa priserna, men det kräver såklart att man vet vad man gör när man bygger ihop datorn.

Bärbara arbetsstationer

De bärbara arbetsstationerna fungerar otroligt bra och har en imponerande prestanda. Sikta på en bärbar arbetsstation från
omkring 15- 20 000:- så har du en bra och stabil dator. Det går även att lägga till ett antal tusenlappar för att få snabbare processor, grafikkort och mer arbetsminne ,t.ex. om man ofta jobbar med stora tunga filer och ritningar, samt kanske FEM-beräknar också.

IRONCAD fungerar väldigt bra på de flesta datorer

I grund och botten behöver man dock inte alls någon dyr superdator, IRONCAD fungerar väldigt bra på de flesta datorer med dagens standard-hårdvara. Men så fort man börjar komma upp i antalet parter eller har mer avancerade parter med många features märker man direkt av om datorn orkar med eller inte. Då är det oftast värt att betala någon tusenlapp extra för en bättre processor, mer minne och ett bättre grafikkort. Det går ofta bra att börja lära sig IRONCAD med en enklare, befintlig dator, och uppgradera när man märker att behovet finns.

Arbetsstationer

Det finns färdiga arbetsstationer från t.ex. Dell, Fujitsu-Siemens, HP och Lenovo som många köper. De fungerar oftast väldigt bra och man får förutom ett färdigt "paket" oftast väldigt bra garantier och ibland även på-platsen-support. Man behöver oftast inte köpa den värsta varianten, mindre till medel räcker för de allra flesta. Kolla även in Pedensia eller Dustin.

Pedensia specialiserar sig på arbetsstationer och tillbehör för företag som mest jobbar med CAD/FEM osv. De har stenkoll på aktuell hårdvara och framförallt HP's arbetsstationer. Vi kan varmt rekommendera att man kontaktar dem för mer information om vad som är mest prisvärt och passar just dig bäst för IRONCAD!

www.pedensia.se

CPU/Processor

En så snabb dubbelkärnig processor som möjligt är att föredra. Fler än 2 kärnor har man inte nytta av för 3D CAD i sig, det har man däremot om man kör väldigt många program samtidigt eller även använder FEM- eller bildrenderingsprogram som är bra på (och nästan ensam om) att utnyttja fler kärnor i själva arbetet. Det blir allt vanligare med flera istället för snabbare kärnor, vilket delvis beror på att en processor som börjar överstiga 3-4 GHz drar väldigt mycket ström, vilket i sin tur kräver mer kylning. Nackdelen är att de allra flesta program enbart kan utnyttja 1 kärna och inte flera samtidigt - s.k. "multi-threading".

Multi Threading

IRONCAD stödjer till viss del processorer med flera kärnor, men det är framförallt vid bildrendering och till viss del när man öppnar filer eller uppdaterar 2D-ritningar som det utnyttjas. Det finns idag inget 3D CAD-system på marknaden som verkligen stödjer mer än 1 kärna vid arbete med själva 3D-modellen eller uppdatering av modell-/sammanställningsstruktur. Det är inte enkelt att förklara principen, men det är helt klart nästa "CAD-revolution"! Det finns några specialskrivna CAD-system som till viss del löst det vid t.ex. hanteringen av linjer i tvärsnittet/sketchen, men det är i uppdatering av 3D-modellen för generellt CAD-arbete som det verkligen skulle göra nytta.

Hyper Threading

Vissa av Intels processorer (både gamla Pentium 4 och nyare Core i5 och Core i7) stödjer en funktion som heter hyper-threading, det är kort förklarat en simulering av flera kärnor. Den är bra om man kör många små processer samtidigt, men vid enstaka tunga processer (som CAD och FEM) är den istället kontraproduktiv. Det har i vissa fall påverkat uppdateringstider från sekunder till minuter och ibland längre! Inställningen kontrolleras via BIOS, så starta om din dator och gå in i BIOS om du vill kontrollera om du använder hyper-threading.

Man kan också se det genom att Aktivitetshanterarens flik Prestanda visar dubbelt så många "process-rutor" för kärnor än vad som verkligen finns, t.ex. 4 rutor istället för 2 (om man har en 2-kärniga processor). HP har dock idag en automatisk hantering av hyper-threading och därför ska man inte behöva stänga av funktionen. Om ett program kräver mer processorkraft vid ett givet tillfälle ska HP's datorer kunna styra det så att programmet får tillgång till flera kärnor som samarbetar som en.

Intel har en serie processorer som heter Core i3 (entry-level), Core i5 (mid-range), Core i7 (server/workstations), Core i9 (high-end). De finns dessutom var och en i flera varianter, med flera olika uppsättningar processorkärnor (4, 6, 8, eller 10 st kärnor).
Här är en komplett översikt (engelska) över dessa:

Se översikt

RAM

Minst 4-8 GB men helst så mycket som man tycker att man har råd med. Mellan 8-16 GB och ända upp till 32 GB är ganska vanligt i dagens arbetsstationer.

Man har tidigare inom 3D CAD-branschen talat om "1 MB RAM per part" vilket innebär 1 GB RAM per tusen parter i en 3D-scen. Vi har märkt att det ofta, men inte alltid, stämmer väldigt bra. En exempelmodell där det stämde väldigt bra in hade 3050 parter och använde 2.7 GB RAM.

Här är nedan hittar du en bra konfigurator om du vill ta reda på vilket minne som passar just din dator och hur mycket det kostar:

Dustin (Kingston Memory Search) - endast via Företag

Hårddisk

Ju snabbare hårddiskar desto snabbare går det att öppna och spara filer. Det påverkar även uppstartstiden för Windows och för installerade program, t.ex. IRONCAD. Använd helst inte din SSD som en "dumpa-gamla-filer"-disk, utan se hellre till att ha en extra vanlig hårddisk av det större slaget i så fall. De projekt man jobbar med för stunden kan så klart ligga lokalt, för att utnyttja prestandan, men flytta över gamla projekt till den större disken eller till en filserver istället. Bärbara 17"datorer har idag ofta plats för 2 SSD.

SSD-minnen

Är i princip standard med nya datorer idag. De får mer utrymme och blir billigare, även om de bästa modellerna kanske är mer stillastående i prisbilden. De innehåller inga rörliga delar, utan kan mer liknas vid funktionen hos USB-minnen. De största finns kring 3-4 TB men kostar fortfarande väldigt mycket. I dagsläget finns prisvärda SSD i storleksordningen 240 GB till 4000 GB att köpa. De kostar från några hundringar och uppåt. beroende på tillverkare och leverantör. Det kan vara värt att lägga till lite extra pengar och även läsa på lite kring hur prestanda och pålitligheten är i det segment (storlek/pris) du tittar efter. Nackdelen med SSD är att de, eftersom de helt är baserade på chip och därför saknar rörliga delar, oftast inte går att reparera om de skadas eller går sönder.

Hybriddiskar

Är lite speciella då de använder sig av teknik både från mekaniska hårddiskar samt SSD-diskar. Hybriddiskar har snurrande magnetiska skivor precis som mekaniska hårddiskar men de är även utrustade med flashminne av samma typ som finns i SSD-diskar. SSD-delen gör datorn snabbare och den mekaniska delen gör att hårddisken fortfarande har rejält med lagringsutrymme. Detta är en riktigt bra kompromiss om man bara har plats med en hårddisk och vill få det bästa av båda världarna. Annars föreslår vi att du köper en SSD-disk för operativsystemet och en mekanisk hårddisk för fillagring. Vill du ha en hybriddisk i din bärbara dator är det en 2,5-tumsdisk du vill köpa medan det är en 3,5-tumsdisk du vill ha om den ska monteras in i en stationär dator.

Mekaniska diskar

Hårddiskar med rörliga delar är mer prisvärda när man behöver mycket utrymme. De finns i olika rotationshastigheter, 5 200, 7 200 samt 10 000 RPM där SATA gränssnittet blivit det numer vanligaste alternativet. Använder man SCSI-diskar handlar hastigheterna om upp till 15 000 RPM. Vilken man kan köpa och använda beror i slutänden såklart på vad moderkortet har för anslutningsmöjligheter.

Grafik

Vi rekommenderar att man använder ett nVidia Quadro-kort av något slag. De finns i olika prisklasser och fungerar både till stationära som bärbara datorer.

Det finns även en serie "spelgrafikkort" från nVidia som heter GeForce GTX som har fungerat bra för vissa, det är dock främst utvecklat för spelgrafik och inte CAD-grafik, vilket skiljer sig på ett antal områden och brukar märkas främst i större sammanställningar.

Drivrutiner för grafikkort

Det är viktigt att hålla sig uppdaterad med de senaste drivrutinerna. De uppdateras och släpps med jämna mellanrum. Här kan du kontrollera om du har den senaste drivrutinen för ditt nVidia grafikkort:

Se aktuella drivrutiner

Tänk också på att det kan finnas leverantörs-specifika drivrutiner för många grafikkort. En äldre drivrutin från t.ex. HP kan ibland fungera bättre än den senaste drivrutinen från nVidia i arbetsstationer från HP, eller motsvarande för Dell, Lenovo etc.

Skärm

Ju fler och ju större skärmar, desto bättre ser man innehållet i programmen på datorn. En enkel regel. Med två skärmar blir man garanterat mer effektiv och med t.ex. 2 st 24" full HD-skärmar (1920x1080) så kan man läsa mejl och köra IRONCAD samtidigt! De kostar strax över tusenlappen ex moms. Använd helst HDMI- eller DisplayPort-kablar. De kan även överföra ljud, om man har en inbyggd högtalare i skärmen. En del skärmar har även inbyggda USB-portar, så att skärmen agerar USB-hubb också!

4K

Fler och fler investerar dessutom i 4K-skärmar (läs mer om 4K här). Vi rekommenderar att man köper en 4K-skärm från minst 27" och uppåt, då objekt med fullupplösning (3840x2160) blir väldigt små på mindre skärmar pga den höga upplösningen och den lilla skärmen. För att kompensera detta har Windows en inbyggd uppskalning av upplösningen, oftast 300% DPI eller mer.

OS (Operativsystem)

Vi rekommenderar främst Windows 10 Pro x64.
Home-versionerna stöds ej officiellt av IronCAD LLC, så om du stöter på problem kan det bero på en inbyggd begränsning i operativet som inte beror på eller kan lösas av IronCAD LLC.WINDOWS 10 - stöds från och med IronCAD DCS 2016. Tidigare versioner av IronCAD DCS kan gå bra att installera på Windows 10 (men det kan inte garanteras) då de senaste Windowsversionerna från Windows 7, 8 och nu 10 fortfarande har mycket gemensamt. Är du osäker på vilken version av IronCAD DCS som du har, kontakta oss!

Hör av dig till oss

Ring oss idag på 08-556 185 40 eller fyll i kontaktformuläret nedan så hör vi av oss.

Tack för ditt meddelande. Vi återkommer så snart vi kan.
Oops! Någonting gick fel. Vänligen försök igen.