Logosol AB

Logosol AB

Utvecklar unika träbearbetningsmaskiner i IRONCAD och PLM-lösningen DDM

Med innovativa och prisvärda lösningar har Logosol förändrat skogsbruk och träbearbetning i över 30 år. Deras träbearbetningsmaskiner är kända för sin enkla design, pålitlighet och effektivitet. Deras modulära produkter och tillbehör innebär att kunderna enkelt kan uppgradera när deras verksamhet växer. Genom att erbjuda ett varierat utbud av träbearbetningsmaskiner och tjänster i 65 länder är Logosol en global ledare inom småskalig träförädling.

B1001 stockbandsåg - Konstruerad i IRONCAD

B1001 är ett imponerande bandsågverk från Logosol. Modellen är både utvecklad och tillverkad i Sverige och har en banbrytande design. Sågverket kan hantera stockar på upp till 1001 mm i diameter. Den unika justeringen av såghuvudet gör det enkelt att såga fram brädor med önskade mått med full precision.

Effektivisering av konstruktionsarbetet med design av träbearbetningsmaskiner

Redan 2005 valde Logosol att börja använda IRONCAD eftersom man ville ha ett effektivare verktyg för konstruktion och göra det på egen hand, istället för att anlita konsulter. Efter en utvärdering av olika 3D CAD-lösningar på marknaden, med kravet att kunna producera alla nya konstruktioner och ritningar för sina träbearbetningsmaskiner och andra produkter snabbare och effektivare, föll valet på IRONCAD.

Det var och är fortfarande den enda 3D CAD-lösningen på marknaden med stöd för att skapa fritt med koncept i 3D utan att tvingas använda låsta relationer mellan alla delar. Något som visade sig vara väldigt viktigt, då IRONCAD gav en kombination av flexibilitet, precision, lämpliga användarfunktioner i ett användarvänligt och intuitivt 3D CAD-system med ett konkurrenskraftigt pris. Andra mål med denna satsning var bättre optimerade konstruktionslösningar, utnyttja leverantörers 3D-filer, säkerställa korrekt underlag för underleverantörer av t.ex. skuren plåt genom export av 3D- och 2D-underlag, kunna skapa tydliga reservdelsunderlag samt bättre visualisering till marknadsföring.

Logosol B751 är kapabel att såga i en standardlängd av 4,8 meter och har förmågan att
hantera rejält grova stockar med en diameter på upp till 75 cm. Bildkälla: Logosol AB

PLM-lösningen DDM används för att hantera versioner och dokumentation

Eftersom efterfrågan på Logosols produkter fortsatt växer har företaget även tvingats öka takten i produktutvecklingen. Man beslutade därför att utöka antalet anställda på konstruktionsavdelningen med fler ingenjörer och börja använda PLM-lösningen DDM. Detta gjorde också att fler utanför konstruktionsavdelningen, t.ex. inköpsavdelningen, fick tillgång till ritningsunderlag. Vilket i sin tur gjorde att hanteringen av beställning och montering av prototyper blev smidigare och nu tar kortare tid.

DDM kan hantera i stort sett alla filtyper i Windows och används tillsammans med IRONCAD. Det går även ha olika typer av dokument kopplade till CAD-filer. Alla för projektet tillhörande dokument och CAD-filer kan organiseras i en tydlig struktur och ger en överskådlighet i vilken status olika delar befinner sig i, så som "prototyp", "under utveckling", "frisläppt" eller "utgången" osv. Även vem som har gjort vad med en fil loggas. DDM gör det möjligt att enkelt hålla ordning på 3D-filer, ritningar, mejl och Office-dokument. När fler på företaget nu har tillgång till CAD-filer och dokument kopplade till dessa, sparar alla tid och fler känner sig inkluderade i vad som händer.

"Vi skissar i IRONCAD istället för att använda penna och papper - och det går riktigt snabbt!"

Erik Svensson jobbar som produktutvecklare på Logosol och vi har frågat honom vad han tycker om IRONCAD.

"Vi ser klara fördelar att jobba i IRONCAD jämfört med traditionella 3D CAD-system, som en del av oss har använt på andra ställen tidigare. Vi gör ofta "skisser" och koncept i IRONCAD, istället för att använda penna och papper, för att det går så snabbt! Det är en väsentlig skillnad på att produktutveckla jämfört med att dokumentera en färdig lösning. Att dokumentera enbefintlig lösning kan alla system göra, men att utveckla nya lösningar effektivt kräver flexibilitet. Med IRONCAD kan vi använda konceptmodellen hela vägen fram till färdig produkt, vi behöver inte "rita om" den för att CAD-systemet vill att vi ska göra på ett visst sätt. Detta är en ovärderlig fördel med IRONCAD! säger Erik.

Han fortsätter:

"En annan klar fördel i IRONCAD är TriBall-verktyget, som är mycket kraftfullt och gör att andra 3D CAD-system känns något klumpiga att arbeta med. Arbetsprocessen skiljer sig något jämfört med traditionella constraints-baserade 3D CAD-system, men det tar inte många dagar innan man kommer igång och verkligen kan dra nytta av dra-och-släpp-metoden och det fantastiska TriBall-verktyget.

Vi upplever även att DDM, den PLM-lösning vi använder, är smidig att komma in i och det har underlättat för oss att hålla ordning på filer och projekt. Det finns många användbara funktioner vilket gör att DDM löser vårt behov på ett bra sätt." avslutar Erik.

Erik Svensson, Produktutvecklare, Logosol AB

Bilderna är hämtade från Logosol AB

Logosol AB
Logosol AB SOLIDMAKARNA IRONCAD 3D
Logosol AB SOLIDMAKARNA AB IRONCAD 3D
Logosol AB 3D IRONCAD SOLIDMAKARNA
No items found.

Ladda ned kostnadsfri testversion

Ladda ned IronCAD DCSBoka demo

Testversionen innehåller samma funktionalitet som en "skarp" version.
Fri support ingår under testperioden. Helt kostnadsfritt i 30 dagar.
Se systemrekommendation.