Supportblogg

5 min read
Byta decimaltecken (komma eller punkt) i Windows

publicerat

|

2022-08-25

REv.

Byta decimaltecken (komma eller punkt) i Windows

Bakgrund
Windows kan använda ett komma eller en punkt som det primära decimaltecknet för systemet. Vissa funktioner och tabeller i olika Windowsprogram använder ett fördefinierat decimaltecken, vilket innebär att den inställning som är satt i Windows är det som "gäller", medan andra program "förstår" att ett värde använder decimal oavsett vilket decimaltecken som faktiskt är skrivet i en tabell eller funktionsruta.

Det finns några olika funktioner i IRONCAD där en "felaktig" inställning i Windows bryter en viss funktion. Några exempel på detta är t.ex. plåttabellerna och 3D-kurvor (helix och formelkurva). Men även import-funktionen och vissa funktioner i 2D-ritningen kan påverkas av att Windows använder en annan decimal än vad just den funktionen/tabellen i IRONCAD använder.

Det finns dessutom vissa program som automatiskt ändrar decimaltecknet i Windows när det startas, så att det ska bli "rätt" för just det programmet, vilket i sin tur kan ställa till det för andra program. Därför kan man ibland behöva kontrollera vilket decimaltecken som just nu används i Windows.


Hur man byter decimaltecken via Kontrollpanelen i Windows
För att byta decimaltecken i Windows behöver man starta Kontrollpanelen (vi använder här den äldre varianten) och ändra de Nationella inställningarna.

OBS! Se till att stänga IRONCAD och/eller de program som kommer att påverkas av detta. Alternativt starta om programmet efter att ändringen är utförd.

Snabbast är att söka efter Kontrollpanelen i Windows Startmeny.


Alternativen kan visas antingen fördelat enligt Kategori eller Små/Stora ikoner. Klicka på Ändra datum-, tids-, eller talformat (om Kategori) eller på Nationella inställningar (om ikoner).

Här visas alternativen efter Kategori.
Här visas samma alternativ som Små ikoner, men även Stora ikoner kan visas på motsvarande sätt.

Därefter klickar man på knappen Ytterligare inställningar.

Knappen längst ned till höger öppnar ett nytt fönster.

Sudda värdet för Decimaltecken och skriv det tecken [ , ] komma eller [ . ] punkt som du ska använda.

Byt Decimaltecken och verkställ med OK.

Så, nu kan vi komma till punkt med denna fråga!

Skriven av

Henrik Andersson

VD / FÖRSÄLJNING

Jonas Bryntesson

UTBILDNING

Emil Rindell

SUPPORT / WEBB

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på nya inlägg

Missa inga viktiga uppdateringar eller tips och trix. Ange dina uppgifter så får du ett mail när vi publicerar något här.

Tack för din prenumeration!
Oops! Någonting gick fel.

Prenumerera

Fler artiklar

X