Gemensam ICD-mall med olika unika egenskaper

Gemensam ICD-mall med olika unika egenskaper
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2024-02-09

5 min read
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2024-02-09

5 min read

Är du en av flera på ditt företag som använder IRONCAD för att skapa 2D-ritningar med ICD-mallar som ska vara i stort sett identiska? Det enda som skiljer är kanske era initialer och ev annat.

Det vanligaste upplägget hittills har varit att varje användare lokalt har sin egen uppsättning av ICD-mallar där man ändrat t.ex. "Ritad av" med sina egna initialer. Om man behöver ändra på vissa basinställningar för Styles and Layers, byta logotyp eller göra någon annan typ av finjustering behöver man då göra detta om och om igen för samtliga användare i varje ICD-mall.

Men - man behöver inte göra om en sådan ändring mer än en gång!

Använd er istället av varsin unik XML-fil som hanterar användarunika värden i ICD-mallens ritningshuvud, som initialer för t.ex. "Ritad av" osv.

De filer som krävs för detta, både ICD-mallar och XML-filer, kan med fördel sparas i en delad mapp på en gemensam filserver, Dropbox, One Drive etc. Det går självklart att lägga dem lokalt med.

User Configuration File (unika egenskaper per användare att justera via en XML-fil)

Group Configuration File (gemensamma egenskaper som kan justeras via en XML-fil)

Ladda ned XML-filen "User...File" ovan och redigera med valfri texteditor (t.ex. den mycket användbara Notepad++) för att ändra eller lägga till värden som ska vara unika beroende på vem som skapar en ny 2D-ritning baserat på era gemensamma ICD-mallar.

Under raden <CustomProperties> ligger "en rad per unik egenskap och värde" som ska läsas in i ICD-mallen när man skapar en ny 2D-ritning.

Add Name ger namnet på egenskapen och Value ger värdet som egenskapen ska innehålla.

Detta värde kommer sedan att skrivas in till DocumentProperties i samband med att du skapar en ny 2D-ritning och värdet kan enkelt läsas till en textruta i den 2D-ritningen.

För att er gemensamma ICD-mall ska nyttja den nya unika egenskapen som skrivs under Document Properties behöver man ändra t.ex. "Ritad av" till att läsa in värdet från just den Document Property som angivits av XML-filen. Dessa "nycklar" finns att lägga till i en textrutas egenskaper (Text Properties) och kan se ut så här:

$PRPDrawing:"IC-Created By"

Glöm inte att också ange vilken av era XML-filer som är just den som du vill hänvisa till via Options, Technical Drawing och User Configuration File.

Vi rekommenderar att varje filnamn även innehåller person-namnet på den som egenskaperna tillhör. På så vis är det enklare att särskilja vilken fil som tillhör vilken person, t.ex. ICD_CustomPropValue-Jonas.config.xml.

Denna video går igenom hur funktionen fungerar.

videolänk

>