Hur och när använda en virtuell PDF-skrivare

Hur och när använda en virtuell PDF-skrivare
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2023-08-24

5 min read
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2023-08-24

5 min read

En virtuell PDF-skrivare kan vara ett alternativt verktyg för den som vill generera PDF-dokument genom att skriva ut istället för att exportera. Som exempel behöver ofta 2D-ritningar dokumenteras (och ev. levereras) i PDF-format, vilket smidigt och snabbt görs i IRONCAD genom exportfunktionen i 2D-ritningen och som oftast ger de skarpaste linjerna och den minsta filstorleken. Vissa program saknar dock funktionen för att exportera till PDF eller så behöver man på olika sätt anpassa hur PDF-dokumentet skapas.

Låt oss ta en närmare titt på vad en virtuell PDF-skrivare är och hur den kan integreras med IRONCAD eller användas med andra program också.

Vad är en virtuell PDF-skrivare och hur används den i IRONCAD?

En virtuell PDF-skrivare är en mjukvara som gör att du kan skapa PDF-dokument från alla Windowsprogram där man kan skriva ut. Den fungerar i princip som en "vanlig" skrivare ansluten till din dator, men istället för att producera en fysisk utskrift omvandlar den innehållet till ett PDF-dokument som sparas på din dator.

Processen är både enkel och användarvänlig: genom att helt enkelt välja "skriv ut" och välja den virtuella PDF-skrivaren som målskrivare, genereras och sparas det önskade PDF-dokumentet på din dator. Det är inte svårare än så!

 1. Öppna din 2D-ritning och tryck på Print.
 2. Välj önskad PDF-skrivare, i detta fall använder vi Microsoft Print to PDF (se längre ned i inlägget för exempel på olika skrivare).
 3. Gör dina inställningar.
 4. Tryck på OK och välj sedan vart du vill spara filen.
 5. Klart!
Virtuell-PDF skrivare i IRONCAD
Värt att notera i sammanhanget - resultatet vid PDF-print från IRONCAD i jämförelse med exportfunktionen ger inte ett bättre resultat, men genom att en PDF-printer kan ge en del andra alternativ används det t.ex. vid massexport av ICD-ritningar till PDF-formatet.

Använda en PDF-skrivare för andra mjukvaror

Låt oss inte begränsa oss till bara IRONCAD. Konceptet med en virtuell PDF-skrivare är inte exklusivt för en specifik mjukvara. Många andra program som används inom olika branscher kan också dra nytta av denna funktion. Oavsett om det handlar om CAD-program, textredigeringsverktyg eller andra kreativa applikationer (som Photoshop eller Illustrator m.fl.), kan en virtuell PDF-skrivare vara ett pålitlig alternativ när det gäller att snabbt och smidigt omvandla olika filtyper till ett PDF-dokument.

Exempel på olika PDF-skrivare och var du hittar dem

I de flesta aktuella versionerna av Windows finns nu en inbyggd virtuell PDF-skrivare som heter Microsoft Print To PDF. Här nedan följer några exempel om du inte har tillgång till den eller om du letar efter andra (helt kostnadsfria och/eller med öppen källkod) alternativ.

 1. PDFCreator: En mycket populär virtuell PDF-skrivare som även stöder konvertering till andra format som PNG, JPG, TIFF och mer. PDFCreator är baserad på öppen källkod och är tillgänglig för Windows.
 2. CutePDF: Finns i två versioner, en gratis version och en kommersiell version med ytterligare funktioner. Den grundläggande gratisversionen ger dig möjlighet att skapa PDF-dokument via utskrift, medan den kommersiella versionen dessutom erbjuder möjligheten att redigera och sammanfoga PDF-filer.
 3. CUPS-PDF: Denna virtuella PDF-skrivare är designad för Unix-baserade system som Linux och macOS. Den integreras med CUPS (Common Unix Printing System) och låter användare skapa PDF-dokument genom att skicka utskriftsjobb till den virtuella skrivaren.
 4. Bullzip PDF Printer: Det finns massor av alternativ och inställningar för denna virtuella PDF-skrivare. Därför passar den väldigt bra vid t.ex. massexport av PDF-dokument.
 5. Ghostscript/GhostPCL: En omfattande PostScript och PDF-tolkare som kan användas för att skapa PDF-dokument. GhostPCL är en del av Ghostscript-projektet och inriktar sig på att konvertera andra format till PDF, som t.ex. PCL (Printer Command Language) till PDF.
 6. DoPDF: En lättanvänd och gratis virtuell PDF-skrivare för Windows.

OBS! Vi på Solidmakarna använder själva flera av dessa mjukvaror i olika sammanhang och har fått tips om flera av dem från er användare, men vi kan tyvärr inte ta ansvar för eller ge support för hur de används.

>