Skapa en extrudering från en bild

Skapa en extrudering från en bild
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2022-05-04

5 min read
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2022-05-04

5 min read

I vissa fall behöver man lägga in en 3D-extrudering av en bild i sin 3D-modell. Många gånger så kanske man endast har en rasterbild d.v.s ett filformat såsom *.jpg eller *.png. Visst går det att projicera bilden på en yta och sedan rita av den med hjälp av splines eller andra linjer i tvärsnittet. Det är en process som är tidskrävande och man behöver vara mycket noggrann för att få ett så bra resultat som möjligt.

Så här gör du

Bilden vi kommer att använda oss av är en rasterbild i filformatet *.png. Bilden består alltså inte av några punkter och linjer (vektorinformation) som vi kan hämta någon information ifrån till IRONCAD, utan är uppbyggd med pixlar. Eftersom bilden har en solid svart färg med vit bakgrund kan vi nästan räkna med att konverteringen kommer att fungera bra.

Tänk på att idealet är att ha en så "ren" bild som möjligt från början. I detta fall går det alltså inte att använda ett vanligt fotografi av en bil eller liknande, undvik skuggor och sträva efter enstaka solida färger om det är möjligt. Kvalitén på konverteringen styrs oftast helt av dessa faktorer.

När du har din rasterbild redo att konverteras till vektorinformation så surfar du in på denna sida: https://convertio.co/

Klicka på Choose Files eller dra-och-släpp din bild från Utforskaren.

Convertio

Klicka sedan på pilen på dropdown-menyn för att välja filformat, välj CAD och tryck på DXF följt av Convert.

När filen sedan är konverterad trycker du på Download.

PNG to DXF to 3D

Starta nu IRONCAD och öppna en ny 3D-scen. I detta fall så drar vi in ett enkelt block (1) som vi ger en dimension på 300x300x30. Gå sedan till Sketch-fliken (2) och klicka på knappen 2D-Shape (3), tryck sedan på mittpunkten (4) på ytan. Verkställ genom att trycka på den gröna bocken (5).

Högerklicka sedan på tvärsnittet och välj Import...

importera DXF ironcad

Leta nu reda på filen du nyss laddade ned och tryck på Öppna.

DXF 3D ironcad

Här får du först upp en förhandsgranskning av DXF-filen. Tryck nu på OK för att påbörja importen.

Importera DXF ironcad

Tryck sedan OK igen.

Import DXF

Logotypen blev för stor för vår yta, så vi skalar ned den genom att först göra en boxmarkering (tryck och håll ned vänster musknapp) över alla linjer (1), klicka sedan igång verktyget Scale (2). Ställ in en skalfaktor (3) för att minska eller förstora linjerna, i detta fall valde jag 0,2 för att göra dem mindre. Tryck sedan på OK (4).

scaling sketch ironcad

Nu har logotypen en bra storlek. Tryck nu på Finish.

Finish sketch

I detta läge kan vi nu göra en extrudering genom att högerklicka på 2D-profilen i historieträdet och välja Create följt av Extrude.

create extrude ironcad

I denna dialogruta kan vi nu styra hur vår extrudering kommer att bli. Under Distance (1) väljer vi en tjocklek på 2 mm. Tryck sedan på Add Material (2) för att skapa en feature som lägger till material. Klicka sedan på blocket i 3D-scenen (3) så att namnet på parten visas under Affected Part. Växla nu till fliken Profile Behavior i överkanten av fönstret.

Create an extrude ironcad

Ett tips är att välja Copy Existing Profiles, det gör att du får en kopia av ditt tvärsnitt och slipper då att behöva importera in filen på nytt till tvärsnittet. Bocka därefter i Use the currently... vilket gör att du alltid kommer att få en kopia av ditt tvärsnitt. Tryck sedan på OK.

Profile behavior

Så här blev resultatet med Add Material...

extruderad

...och så här med Remove Material...

Remove material

Slutligen som en egen part.

För att få en fristående part kan man även dra i handtaget i 3D-scenen som visas i mitten av 2D-profilen när den är markerad (ingen dialog följer då, utan en fristående part skapas direkt).

>