Studenter och lärare kan använda vår 3D CAD-lösning IRONCAD helt gratis

Studenter och lärare kan använda vår 3D CAD-lösning IRONCAD helt gratis
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2022-12-02

5 min read
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2022-12-02

5 min read

3D CAD är ett väldigt viktigt verktyg för konstruktörer, arkitekter, uppfinnare, ingenjörer, designers, listan kan göras lång. Att lära sig CAD i gymnasieskolan, universitetet eller yrkeshögskolan skall inte begränsas av svåra och dyra CAD-program. Som student inom tekniska områden måste man ofta lära dig 3D och 2D CAD för att bli produktiv i yrkeslivet. Många projekt kräver, som du säkert redan vet, visuella presentationer och beräkningar som oftast bara kan åstadkommas med 3D CAD.

Vi på Solidmakarna tycker att CAD skall vara enkelt att lära sig och det ska finnas ett alternativ som är gratis för studenter och lärare. En jättefördel med IRONCAD är det otroligt genomarbetade självstudiematerialet på svenska eller engelska som elever får fri tillgång till online 24/7! Detta minskar lärarens tidsåtgång för att svara på frågor från elever rejält. Och den största kostnaden för skolor är just lärarens tid - bingo!

Vår 3D och 2D CAD-lösning IRONCAD är gratis för studenter och lärare

Vi på Solidmakarna och IronCAD LLC är engagerade i att hjälpa studenter att lära sig och förstå sig på 3D CAD och 2D CAD. Vi erbjuder därför helt gratis studentlicenser för IRONCAD till studenter och lärare. Det fina med en studentlicens för IRONCAD är inte bara att den är gratis utan det är inte finns någon begränsning i funktionalitet. Du som student får alltså allt som du skulle få i den kommersiella versionen av IRONCAD för användning i ditt skolarbete. Det är dock bra att känna till att filer som sparas i studentversionen sedan inte kan öppnas i den betalda versionen av IRONCAD. Studentlicensen gäller i 12 månader från att en enkel ansökan godkänts. Om studier fortfarande pågår efter det kan du smidigt ansöka om en ny 12månaders licens.

Förutom 3D CAD-modellering så ger dig studentversionen av IRONCAD också fri tillgång till en begränsad version av FEM-beräkningsprogrammet Multiphysics FEA som kan analysera dina 3D-modeller avseende spänning och deformation med mera.

I IRONCAD medföljer även en integrerad komplett 2D CAD-lösning för att framställa 2D-ritningar och för att skapa nya eller redigera t.ex. *.dwg eller *.dxf-filer. Att avbilda 3D-modellerna på en 2D-ritning är väldigt enkelt och man lär sig snabbt hur det fungerar. En "stämpel" visas på 2D-ritningar om att den är skapad i studentversionen.

Du kan även importera och exportera dina 3D-modeller och 2D-ritningar i en mängd olika format som exempelvis: *.STEP, *.obj, *.stl, *.x_t, *.dwg, *.dxf och många, många fler. Det gör att du kan exempelvis skicka dina modeller till en CNC-fräs, laser-/plasma-/vattenskärmaskin eller 3D-skrivare.

Nätverkslicenser, supportavtal och andra tillägg

Mot en mindre årlig kostnad kan skolan också välja att hantera IRONCAD-licenserna genom en mjukvara installerad på en server. Licenserna blir då flytande i nätverket. Ett visst antal licenser blir tillgängliga för lärarna och eleverna. Det är även möjligt att checka ut licenser för arbete utan kontakt med nätverket. Detta är ett alternativ till att lärare och elever ansöker om egna studentlicenser som är knutna till enskilda datorer. Skolan får med denna lösning även rätt till support och lärarna har också möjlighet att kontakta Solidmakarna om det uppstår frågor kring installation eller funktioner.

Tilläggsprogrammet IronCAD Mechanical ingår även i sin kompletta version och är ett annat mervärde som kan vara användbart med ett rikt bibliotek av standardkomponenter, massor av smarta funktioner och mycket annat.

Det finns även ett pappersbaserat utbildningsmaterial, baserat på GY11, som ingår i supportavtalet. Med detta har läraren ett komplett kursupplägg, baserat på vårt videomaterial, med tillhörande frågor och facit.

Osbecksgymnasiet lär ut IRONCAD för praktisk tillämpning

Osbecksgymnasiet i Laholm har använt IRONCAD i många år på deras Tekniska och Industritekniska program. Studierna sker tillsammans med lokala företag där eleverna verkligen får chansen att använda sina tekniska kunskaper och varva teori med skarp praktik. IRONCAD är mycket uppskattat av både elever och lärare eftersom att det är mycket användarvänligt och lätt att lära sig och lära ut.

Gratis grundutbildningar online inom 3D och 2D CAD-lösningen IRONCAD

Ja, du läste rätt. Inte nog med att vår CAD-lösning för studenter och lärare kan vara gratis, du får även fri tillgång (även om du inte är student) till våra onlineutbildningar. Vi har byggt upp och förvaltar en enorm kunskapsdatabas med hundratals videor för att du så enkelt som möjligt ska kunna lära dig IRONCAD. Ingen registrering krävs. Detta kapar kostnader för skolan som dels slipper lära ut onödigt komplexa metoder att skapa i 3D och dels att eleverna lär sig enkelt på egen hand på tider och platser som passar er.

Klicka här för att spana in IronCAD Academy

Hämta din gratis studentlicens för IRONCAD här

Du behöver registrera dig på IronCAD’s hemsida och ladda upp ett giltigt student ID/intyg för att kunna ta del av detta. Licensen är giltig i 12 månader.

Klicka här för att ladda ned din gratis version av IRONCAD

>