Lämneå Bruk

Lämneå Bruk AB: Kundanpassning kräver flexibel 3D CAD!

Lämneå Bruk är en världsledande leverantör av maskiner för tråddragning. Företaget är grundat för 300 år sedan och har de senaste 200 åren varit verksamma i trådbranschen! De konstruerar och tillverkar kundanpassade och komplexa maskiner med stor framgång - givetvis med hjälp av IRONCAD.

Lämneå Bruk är en tillverkare och leverantör av enstaka maskiner, kompletta trådproduktionsceller och t.o.m. hela fabriker för tillverkning av olika material av tråd. Företaget har verkligen långa anor, de började specialisera sig på tillverkning av maskiner för trådindustrin 1823 och ser tillbaka på mer än 200 år i branschen!

Bra konstruktioner => Kraftig orderingång => utökar både fabrikslokaler och personal

Att Lämneå Bruk erbjuder riktigt konkurrenskraftiga lösningar bevisas av ökande efterfrågan från marknaden för deras maskiner. Man har närmast sopat konkurrenterna av banan och får mängder av beställningar. Orderingången har varit fantastiskt bra och personalstyrkan har tredubblats på 3 år!
Det mesta går på export, både i Europa och resten av världen. Detta är precis den typen av företag Sverige behöver fler av!

Lämneå Bruk konstruerar kundanpassade lösningar för hantering av trådmaterial

Maskin som rullar upp tråd på spolar i flera steg, med hög hastighet. Konstruerad i IRONCAD av Lämneå Bruk AB.

Trådhantering är en industri inte alla är bekanta med. Men tråd ingår i mängder av produkter, allt från bilar, maskiner och svetstråd. Trådarna kommer ofta till kunden från ett stålverk och levereras på rulle eller som en hoprullat nystan. Denna tråd är lite som ett råmaterial till en färdig tråd som kan användas i tillverkning av produkter. Den behöver först bearbetas på olika sätt. Här kommer Lämneå Bruks maskiner in i bilden. De kan ta hand om tråden och börja med att rulla upp den på en spole eller trumma för vidare hantering i fabrikens nästa steg. Det kan handla om att sträcka tråden i olika steg genom att rulla upp på spole efter spole, eller att värmebehandla tråden. Här är det viktigt att inte dra för mycket i varje moment och hänsyn till kylning av materialet krävs. Resultatet är en mindre diameter på tråden eftersom man töjer ut den. Svetstråd brukar vara ca. 1 mm.

Det finns flera behandlingar av tråd som kunder vill utföra. Det kan handla om att borsta bort gjutskal eller behandla med syrabad etc. Allt för att uppnå rätt kvalité på tråden.

Maskinerna är komplexa, består av många delar och kundanpassas ändå enkelt i IRONCAD

No Twist Coiler (NTC) för hantering av tråd. Konstruerad av Lämneå Bruk AB i IRONCAD.

Kunderna som de vänder sig till har alla sina egna önskemål om utformningen på maskinerna. Det kan bero på saker som materialet i tråden, behandling av tråden och önskat slutresultat. Detta innebär att de i stort sett alltid behöver modifiera sina maskiner för att passa kundens önskemål. Det är ofta inte möjligt att förutse vilka saker som skall modifieras och på vilket sätt. Därför är det av avgörande betydelse att IRONCAD fungerar fritt med flexibel konstruktionsmiljö. Traditionella 3D-lösningar tvingar in användaren i låst (constraints-baserad) arbetsmetodik vilket gör det mycket tidsödande och ibland omöjligt att ändra på oförutsedda sätt. Med IRONCAD kan Lämneå Bruk anpassa till exempel vilka moduler som skall användas, hur många av varje, osv. Speciella lösningar för varje kund tas fram enkelt och snabbt.

Skapa skräddarsydda kundunika lösningar snabbt kräver flexibilitet i 3D CAD lösningen

Sammanfattningsvis utnyttjar Lämneå Bruk fördelarna med IRONCAD för att skapa skräddarsydda kundunika lösningar inom metallbearbetning och tillverkning av specialmaskiner. De kan snabbt modellera fram sina produkter och håll öppet för bra lösningar. Hur många spolar behövs till denna process? Hur många "block" med spolar behöver vi lägga in i denna lösning? Med vilken kraft och hastighet skall vi dra tråden? Detta är krav från kunden som skall lösas på kort tid. Att IRONCAD kan lösa behovet av kundanpassningar och flexibilitet beror på de smarta integrerade verktygen för att ha kontroll på konstruktionen och på alla detaljer, både till form och placering. På så sätt kan de spara både tid och pengar och använder givetvis även IRONCAD för att konstruera fixturer och produktionsutrustning.

Så här säger Lämneå Bruk om resultatet med IRONCAD:

"När vi började skanna av marknaden efter ett 3D CAD-system som kunde passa våra behov av konstruktion och kundanpassningar fastnade vi för IRONCAD av flera anledningar. I dag kan vi konstatera att vi gjorde ett utmärkt val. Programmet fungerar riktigt smidigt och vi gör allt från stora sammanställningar i 3D, till detaljritningar av enskilda parter, snabbt och enkelt. Vi kan öppna en stor sammanställning, bryta alla eller vissa externa länkar och spara om dessa med nytt namn och kan ändra fritt - utan att vara oroliga för att andra maskiner ska modifieras av misstag. Därefter kan vi successivt länka ut delsammanställningar och parter med egna nya filnamn i takt med att den nya lösningen tar form. Kanonbra!

Vi nyttjar även Sheet Metal-modulen för plåtutbredning. Förutom att konstruera kundanpassade lösningar förbättrar vi fortlöpande generellt våra tekniska lösningar för trådhantering i IRONCAD. Detta leder t.ex. till maskiner med högsta hastighet för att rulla upp tråd som finns på marknaden - en viktig parameter för våra kunder.

Vi har även koppling till ett effektivt affärssystem som effektiviserar hela konstruktion och produktionsprocessen hos oss. Vi har god koll på de olika sätten att arbeta med ett 3D CAD-system och kan inte se hur vi skulle kunna vara lika effektiva med något annat system på marknaden idag som vi är med IRONCAD."

Samuel Erikssson, Lämneå Bruk

HEMSIDA

Lämneå Bruk
3D CAD SOLIDMAKARNA LÄMNEÅ BRUK IRONCAD
3D CAD SOLIDMAKARNA LÄMNEÅ BRUK IRONCAD
3D CAD SOLIDMAKARNA LÄMNEÅ BRUK IRONCAD
No items found.

Ladda ned kostnadsfri testversion

Ladda ned IronCAD DCSBoka demo

Testversionen innehåller samma funktionalitet som en "skarp" version.
Fri support ingår under testperioden. Helt kostnadsfritt i 30 dagar.
Se systemrekommendation.