De 6 bästa sidorna för gratis nedladdning av 3D-modeller till 3D CAD

De 6 bästa sidorna för gratis nedladdning av 3D-modeller till 3D CAD
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2023-10-17

5 min read
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2023-10-17

5 min read

Vi är övertygade om att du håller med oss när vi säger "uppfinn inte hjulet igen". Många gånger vill man importera en 3D-modell till sitt projekt i IRONCAD eller övriga 3D CAD- program och att skapa den från grunden kan vara en knepig och tidskrävande uppgift, särskilt om det rör sig om CAD-tekniskt krävande design.

Så, vad gör man när man står inför den här utmaningen? Svaret är enkelt: någon annan har förmodligen redan skapat en tillräckligt bra 3D-modell och laddat upp den på en hemsida, redo att importeras direkt in i ditt projekt i IRONCAD eller annat 3D CAD-program.

Få tillgång till tusentals gratis 3D CAD-modeller redan idag

3D CAD (Computer-Aided Design) är en viktig del av många branscher såsom maskinkonstruktion, automation, emballage och egentligen all typ av produktutveckling. Att hitta högkvalitativa 3D-modeller för dina CAD-projekt kan vara en tidskrävande uppgift, men vi har förenklat det för dig. Därför har vi i det här inlägget har vi granskat och rankat sex webbplatser som erbjuder dig gratis nedladdningar av 3D CAD-modeller.

1. GrabCAD - 3D CAD- modeller från CAD-proffs till glada amatörer

GrabCAD logo 3D CAD

Först på vår lista är GrabCAD som är en av de främsta plattformarna för att ladda ned gratis 3D CAD-modeller och de erbjuder en omfattande samling av professionellt utformade 3D CAD-modeller. Värt att tillägga att detta är en sorts CAD-forum för alla, även glada amatörer, vilket betyder att kvalitén på CAD-filerna är kraftigt varierande dock har GrabCAD det största utbudet av modeller.

Det beror alltså lite på vad du letar efter. Här finns då allt från komplexa lastbilar till simpla glasunderlägg. Se till att gå in här och registrera dig redan i dag och börja därefter ladda ned modeller till ditt projekt.  Ifall du vill vara med att bidra med dina egna projekt och CAD-modeller så kan du enkelt göra detta via IRONCAD. När filen är sparad, gå till fliken Add-Ins och tryck på GrabCAD-knappen Upload och följ sedan instruktionerna som visas.

GrabCAD IRONCAD User Interface

Hemsida: www.grabcad.com

2. CADENAS PARTSolutions - 3D-modeller från riktiga tillverkare

Cadenas PartSolutions 3

Jämfört med GrabCAD så är CADENAS PartSolution en omfattande plattform med 3D-modeller direkt från kända tillverkare. Här hämtar och konfigurerar du allt från kullager till kompletta motorer (från exempelvis ABB), vilket är idealiskt inom maskinkonstruktion.

På samma vis som GrabCAD så når vi plattformen enklast via gränssnittet i IRONCAD, gå till fliken Add-Ins och tryck i detta fall på Cadenas knappen. Ett gränssnitt kommer nu att startas och där kan du nu söka efter det du letar efter.

Cadenas Ironcad User Interface

Hemsida: https://partsolutions.com

3. SolidComponents - Svenskbaserad onlineplattform som erbjuder en omfattande samling av 3D CAD-modeller

SolidComponents Logo

SolidComponents är en svenskbaserad onlineplattform som erbjuder en omfattande samling av 3D CAD-modeller och konstruktionsresurser. Plattformen är speciellt utformad för ingenjörer, designers och andra yrkesverksamma inom CAD- och 3D-designområden.

SolidComponents erbjuder en rad olika CAD-modeller som kan användas i IRONCAD och en mängd olika 3D CAD- program.

Hemsida: www.solidcomponents.com/

4. Wiberger - Svensk leverantör med högkvalitativa CAD-modeller

Wiberger hemsida 3D CAD

Wiberger har ett varierande sortiment vilket inkluderar högkvalitativa CAD-modeller som är avsedda för användning inom en mängd olika områden, såsom bygg- och anläggning, maskinkonstruktion, VVS och elteknik.

I likhet med SolidComponents så är Wiberger svenskt. Katalogen Maskinelement i IRONCAD är till den största delen uppbyggd med parter från Wiberger, med Custom Properties med Supplier -> Wiberger.

Hemsida: www.wiberger.se/produkter

5. TraceParts - Populär hemsida för 3D-modeller och 2D-ritningar som riktar sig till ingenjörer och konstruktörer

TraceParts logo

TraceParts som är en annan populär hemsida som riktar sig till ingenjörer och konstruktörer. De erbjuder CAD-modeller från ett brett spektrum av branscher, inklusive elektronik, maskinbyggnad och arkitektur.

Du kan enkelt söka och ladda ner 3D-modeller i olika CAD-format. Du når plattformen enklast via gränssnittet i IRONCAD. Gå till fliken Add-Ins och tryck på TraceParts Community- knappen.

TraceParts Community User Interface IRONCAD

Hemsida: www.traceparts.com

6. BimObjects - Plattform som är inriktad på BIM-objekt och 3D CAD-modeller för bygg- och arkitektur

Bimobjects website 3D CAD

BIMobject är en plattform som är inriktad på byggnadsinformationsmodellering (BIM), och de erbjuder en mängd BIM-objekt och CAD-modeller för bygg- och arkitekturprojekt. Via Translator till IRONCAD så kan vi importera *.IFC-filer direkt till IRONCAD. Läs om detaljerna här

Hemsida: www.bimobject.com/sv

>