Sizebox- och Shape-handtagen i IRONCAD

Av:

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

|

2021-01-06

|

5 min read
Sizebox- och Shape-handtagen i IRONCAD

REv.

De röda runda Sizebox-handtagen i IRONCAD ger dig som användare direkt och exakt kontroll över måttmässiga förändringar av features.

Alla IRONCAD-användare vet att man lätt drar i ett Sizebox-handtag för att ändra dess dimension till exakta mått och i stort sett alla IRONCAD-användare vet att det dessutom finns högerklicks-alternativ på handtagen, som gör att man kan få fram snapp-alternativ till mer eller mindre lättåtkomliga geometriska punkter.

Men det är nog färre som vet om att det faktiskt finns ytterligare en uppsättning handtag på samma feature, som låter dig använda dra direkt på linjerna i tvärsnittet (Sketch). Dessa kallas för Shape-handtag och har samma röda färg men en kantig form.

Denna supersmarta och enkla (men under huven, tekniskt avancerade) teknik med Shape-handtag kan användas för att direkt dra och ändra på linjer, radier och fasningar "inuti" ett tvärsnitt, utan att behöva gå in via Edit Cross-section.

Tekniken kan fungera bra även om du har en "låst" skiss (via constraints), eftersom handtagen inte bryter låsningarna. Tänk dock på att effekten av ändringen begränsas om man använder constraints.

Associera Shape-handtag mot en kant

Du kan associera ett Shape-handtag mot en kant, vilket säkerställer att ditt tvärsnitt alltid kommer att ligga i höjd med den kanten. Denna funktion liknar till viss del att använda en s.k. Mate-constraint, med undantaget att geometrin inte slutar att fungera om man väljer att bryta associationen.

Dra profilerna i vilken riktning du vill

Shape-handtagen gör det också möjligt för användare att välja en referenspunkt, som är förskjuten från handtaget, för att sedan använda [Shift] Snap-kommandot, för att snappa till en känd punkten.

Shape-handtagen har också möjligheten att ändra orienteringen så att du kan dra profilerna i exakt den riktning som krävs.

Ändra flera Sizebox-handtag på samma gång

En annan smart funktion är att du kan markera flera IntelliShapes samtidigt och ändra på flera Sizebox-handtag på samma gång. Du kan till exempel ha flera hål i en part och synkronisera diametrar eller höjder genom att först [Shift]-markera IntelliShapes och därefter redigera dimensionerna via Property Browser.

Flytta och redigera storlek samtidigt

Förutom att ändra storleken på flera features samtidigt kan du dessutom flytta vissa features samtidigt som du ändrar storleken på andra - i samma moment. Om du markerar alla features (håll ned [Shift]-tangenten) och drar i ett rött runt Sizebox-handtag så redigeras storleken.

Men om du växlar mellan Shape-/Sizebox-handtaget på vissa enskilda features i din markering, så kommer de features som är inställda på Shape-handtaget att flyttas när ett Sizebox-handtag dras för att justera storlek.

Sätt ett Sizebox-handtag som "Aktivt"

Du kan välja att sätta ett "aktivt" Sizebox-handtag, så att du varje gång du går in i Sizebox-läget på din feature kommer just till det Sizebox-handtaget först. Om du alltid gör en storleksförändring från samma handtag (t.ex. en cylinders diameter) så kan det vara en bra idé att sätta just det handtaget som "aktivt".

Håll dig uppdaterad

Prenumerera på nya inlägg

Missa inga viktiga uppdateringar eller tips och trix. Ange dina uppgifter så får du ett mail när vi publicerar något här.

Tack för din prenumeration!
Oops! Någonting gick fel.

Prenumerera

Fler artiklar

X