Så här bygger du upp ett eget bibliotek med symboler i CAXA

Så här bygger du upp ett eget bibliotek med symboler i CAXA
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2023-03-09

5 min read
Emil Rindell

Emil Rindell

Jonas Bryntesson

Jonas Bryntesson

Henrik Andersson

Henrik Andersson

2023-03-09

5 min read

CAXA Draft är en modul i IRONCAD som även finns som ett separat program och heter då IRONCAD DRAFT. Vi kommer kalla programmet för DRAFT i detta inlägg. DRAFT är specifikt utformat för att hantera befintliga och skapa nya 2D-ritningar och dokumentation. Part Library är en del av DRAFT som gör det möjligt för användare att lagra, hantera och använda färdiga komponenter, symboler eller delar i sina ritningar. Biblioteket innehåller en samling av färdiga symboler som är fördefinierade med dimensioner, konstruktionsdetaljer och andra relevanta egenskaper.

Dessa symboler kan lätt placeras och användas i ritningar, vilket ger användarna möjlighet att snabbt och effektivt skapa komplexa samlingar av delar. Part Library är en viktig funktion i DRAFT eftersom den ger användarna möjlighet att förbättra produktiviteten och öka noggrannheten i deras ritningar. Genom att återanvända färdiga symboler i stället för att skapa varje detalj från grunden, kan användare spara tid och minimera risken för felaktigheter i ritningarna. För dig som är IRONCAD-användare kan detta jämföras med IRONCAD's kataloger i 3D. Så hur gör man då för att bygga upp sitt eget bibliotek med komponenter i DRAFT?

Så här bygger du upp ditt egna bibliotek med symboler i DRAFT

DRAFT-symboler är speciella block av geometri (och attribut) som lagras inom Part Library. De är speciella eftersom de enkelt kan dras och släppas in i ritningen, kan innehålla flera vyer och kan styras av parametrar (likt AUTOCAD:s Dynamic Block).

Innan vi börjar behöver du ett antal med egna symboler i DWG/DXF-format, men har du inte det så kan du ladda ned färdiga komponenter från exempelvis denna sida: FreeCads.

Börja sedan med att starta DRAFT-delen i IRONCAD genom att klicka enligt bild nedan:

IRONCAD startup

Tryck sedan på Open.

DRAFT Open

Börja med att ställa filtret för filformat till All Files. Bläddra till den mappen där du har dina DWG/DXF-filer. Markera önskad fil och tryck sedan på Öppna.

All files IRONCAD Draft

Se nu till att spränga alla linjer/text först, om du inte skall ha någon särskild funktion eller block. Det gör du genom att antingen klicka en gång på symbolen alternativt gör en boxmarkering över symbolen

DRAFT UI

Skriv sedan Explode (eller använd kortkommandot [X] på tangentbordet, man kan även högerklicka och välja Explode) och tryck på [Enter]-tangenten, eller använd höger musknapp, för att verkställa.

Explode IRONCAD DRAFT

Gå nu till fliken Insert och tryck sedan på Define.

DEFINE Draft

* Boxmarkera alla linjer som ska ingå i symbolen (detta läge kallas för View No.1 - alltså innehållet i symbolen från "vyriktning 1"). OBS! I detta fall kommer vi bara använda en vy-riktning.

define symbol DRAFT

* Klicka sedan ut nollpunkten för symbolen. Detta kan liknas vid Ankarpunkten för objekt i 3D-scenen.

Basepoint DRAFT

* Använd högerklick eller [Enter] för att verkställa symbolen (View No.1 osv). Denna symbol har nu definierats och programmet vill gå vidare till att definiera vyriktning 2 (View No.2) eller 3 osv.

För att avsluta momenten med att definiera en symbol - använd högerklick eller [Enter] för att verkställa en sista gång.

TIPS! Om du vill lägga till ytterligare linjer/text till symbolens "View No.2" (om man tittar på samma symbol från en annan sida) -> då ska du köra de två ovanstående momenten som har en asterisk * framför texten). 

Nästa moment innebär att vi ska välja var symbolen skall sparas.

Vid alternativet New Class ska man ange namnet på en mapp i biblioteket. OBS! Detta behöver inte anges om mappen redan existerar. Det går lika bra att markera mappen i trädstrukturen till vänster istället och lämna New Class tom.

Namnet på själva symbolen anges därunder genom Symbol Name.

Symbol to Library

Nu har du skapat din första symbol i ditt nya bibliotek! Nu är det bara upprepa processen för att lägga till fler komponenter.

Part Library DRAFT

Grundläggande exempel på en parametrisk symbol

Detta är ett mycket grundläggande exempel på en parametrisk symbol, med endast en drivande dimension. Förhoppningsvis är processen tillräckligt enkel för att uppmuntra er användare att prova denna funktion själva. Observera att processen är liknande för mer komplexa symboler med flera drivande dimensioner.

Tack Malcom Crowe för filmen.

Så här delar du ditt bibliotek med andra som använder DRAFT

Tack Malcom Crowe för filmen.

>