Forsell Maskin AB

Forsell Maskin AB

Sammanfattning

Behov: Att hitta en 3D CAD-lösning där man kan konstruera maskiner snabbare. Viktigt med stöd för hela produktutvecklingsprocessen, från koncept och att kunna ändra modeller fritt även i ett sent skede. Minimal tidsåtgång för varje projekt önskvärd.

Val av program: IRONCAD. Kan använda samma 3D modell från koncept till mål. Använder normalt fri dynamisk teknik och använder constraints bara när det är motiverat.

Resultat: Konstruerat över 250 olika projekt med IRONCAD på kortare tid än möjligt med andra lösningar. Fler beställningar, senast order från Los Angeles på 30 000 000:- .

Bättre och snabbare att konstruera maskiner i IRONCAD

Varför går det bättre och snabbare att konstruera maskiner i IRONCAD? Jörgen på Forsell Maskin kan ge svaret efter 27 000 timmar med programmet!

I Skellefteå och i hela Västerbotten finns många industrier som behöver hjälp med olika innovativa lösningar för att effektivisera eller lösa behov. Och, som det visat sig, även i USA. Mer om det nedan.

Forsell Maskin i Skellefteå har hjälpt många företag med allt från koncept, konstruktion, tillverkning, dokumentation och CE-märkning. Detta har man gjort med stor framgång och har nu levererat olika specialmaskiner under 25 år. Företaget har konstruerat över 250 små och större maskinbyggnationer. Det kan vara allt från olika verktyg, produktionsutrustningar till automationslösningar. Dessutom tillverkar man maskinerna själva då man har en egen maskinpark med CNC-maskiner bland annat. Därmed har man koll på att kvalitén är hög hela vägen till färdig produkt.

För att lyckas så som Forsell Maskin har gjort, måste man konstruera maskinerna på ett bra sätt. Och man måste hålla tidsramar och därmed kostnaderna nere. För att lösa alla dessa behov inom konstruktion och dokumentation använder Forsell Maskin sedan många år 3D CAD-lösningen IRONCAD som konstruktionsverktyg.

Jätteorder på nästan 30 miljoner till Los Angeles

En trevlig julklapp 2021 var en ny jätteorder på nästan 30 miljoner från ett företag i USA. Det handlar om transportlösningar till en cirka 60 000 kvadratmeter stor fabrik i Los Angeles. Fabriken tillverkar hus inomhus och det är nytt att bygga på det sättet i USA. Ursprunget till denna tekniska lösningen kommer från utveckling och leverans av Forsell Maskin gällande monterings- banor till Bokloks fabrik i Gullringen. Boklok är för övrigt grundat av Skanska och Ikea. Detta bekräftar hur innovativt tänkande med smarta lösningar är efterfrågat över hela världen. Framtiden ser verkligen ljus ut för Forsell Maskin!

Att utveckla nya idéer och produkter kräver fri och flexibel 3D

Jörgen berättar att när dom får förfrågan om att hjälpa till med att lösa ett behov åt en kund så inleds arbetet ofta med att Jörgen skissar i 3D ett förslag på en idé. Denna viktiga del i projektet är konceptfasen. Här är det inte frågan om att rita av en färdig lösning, det går hyfsat bra i de flesta program. En ny lösning måste i stället få verka fram, det är en process. Man vill ändra och testa flera varianter. Det är därför det heter produktutveckling.

Här skiljer sig IRONCAD åt jämfört med traditionella program. Dessa kräver att användaren först tänker ut hur lösningen ska se ut, kanske med penna och papper, först därefter skapar 3D-modeller. Man låser upp modellerna och begränsar friheten med constraints - annars kan delar i de programmen flyga omkring okontrollerat.

Här är det en avgörande fördel med IRONCAD att programmet inte behöver låsningar. Det går i stället att ändra modellerna både på detaljnivå och på sammaställningsnivå fritt och direkt. Detta är ju en förutsättning för att arbeta effektivt med koncept och utveckling”, säger Jörgen.

Maskin för att tillverka bergbult. Maskinen Fasar/Svarvar/Gängar/Drar på mutter/Svetsar/Magasinerar. Bilderna till höger är en visualisering av maskinen skapad i renderingsmjukvaran KeyShot.

"Man kan säga att det går undan när man konstruerar i IRONCAD"

Jörgen fortsätter: ”IRONCAD’s direkta arbetssätt; med dra-och-släpp av färdiga modeller från kataloger för att snabbt komma igång med en schematisk övergripande sammanställning av parter som jag sedan hela tiden jobbar vidare med och förändrar; handtag på features för att ändra mått på en eller flera olika 3D-modeller samtidigt eller TriBall som jag hela tiden använder för att ha kontroll på positionering eller för att skapa kopior av parter, features eller sammanställningar - är helt oslagbart!

En avancerad maskin har jag modellerat upp på några timmar och det är inga problem att göra en oförutsedd ändring när som helst, även sent i projektets slutskede. Historieträdet ger en bra översikt över strukturen för vilken part som tillhör vilken sammanställning, samt vilka features som varje part består av och jag drar och släpper parter mellan sammanställningar i trädstrukturen lite nu och då (man vet ju aldrig vad kunden plötsligt kommer på...).

Diskuterar ofta friheten i IRONCAD med användare av andra 3D-system

Att administrera constraints är ett nödvändig ont i vanliga CAD-lösningar. Användare av dessa system tror att man måste göra det i alla 3D-program för att inte riskera att delar flyger runt.

"Jag har räknat och kommit fram till att jag har kört IRONCAD i över 27 000 timmar och jag aldrig varit med om att delar ligger på fel plats. Jag förstår inte ens frågan som man kan få från användare av andra 3D CAD-system om ”hur vet du att saker ligger på rätt plats och inte flyger runt om du inte låst fast dem med constraints?”  

Det är jag som har full kontroll vad och hur saker ska ändras utan några låsningar med hjälp av verktygen i IRONCAD. De delar som ska flyttas eller ändras de justerar jag, resten påverkas inte. Det tar bara ett ögonblick!

Om jag öppnar filer som mina kollegor eller samarbetspartners har gjort så behöver jag inte fundera på hur de har tänkt när de modellerat. Jag gör mina ändringar på samma sätt som vanligt, på mitt sätt och utan några större funderingar. Det gäller förresten även när jag importerar filer från andra 3D CAD-system eller importerar STEP-filer av standardkomponenter som vi köper in.

IRONCAD lyssnar på användarna, Jörgen har påverkat utvecklingen

Jag jagar ständigt efter att minska mängden musklick, då jag haft några problem på grund av ett stillasittande jobb och använder därför många kortkommandon som jag tycker gör mig väldigt produktiv. Det finns oändligt med möjligheter att anpassa programmet efter hur just jag vill jobba, tyvärr mer än man möjligt kan känna till. Så man får kolla av med supporten ibland.

Med åren har dessutom en del av mina önskemål blivit del av programmet, vilket är både spännande och kul att just jag har kunnat påverka min och andras vardagliga arbete i IRONCAD! Med det lättanvända verktyget Bulk Drawing Creation för att snabbt skapa en stor mängd 2D-ritningar av utvalda parter och delsammanställningar så tar mycket av det tråkiga administrativa arbetet kortare tid. Ritningshuvud och stycklista uppdateras alltid automatiskt när jag gör ändringar i 3D-modellerna. Just 2D-ritningsdelen har utvecklats mycket på senare tid.

I min kontakt med kunder och leverantörer använder jag mig numer ofta av IRONCAD Web Viewer som blivit väldigt poppis då den är så enkel att förstå och använda även av de som inte har 3D som sin vardag. Efter ett par musklick har jag en webb-länk som jag mejlar i väg och behöver sällan kommentera så mycket, de vet oftast vad de letar efter när de ser och snurrar på 3D-modellen i webbläsaren.", avslutar Jörgen Forsell på Forsell Maskin AB i Skellefteå.

Henrik Andersson på Solidmakarna kommenterar:

Det finns inget som slår IRONCAD när det gäller att konstruera specialmaskiner. Och produktionsutrustning är ofta ”one off”. Det ställer krav på tidsåtgången i CAD för att få ekonomi i projektet. Den fria dynamiska tekniken i IRONCAD i kombination med intelligenta 3D-modeller uppbyggda med features och historik gör underverk när det gäller tidsbesparingen. Här har IRONCAD användare en stor fördel inom industrin.

Det finns vissa komponenter och delar i en konstruktion där parametrisk teknik baserat på låsningar och constraints passar bra. Då kan man naturligtvis använda den tekniken även i IRONCAD. Det kan gälla standardkomponenter som skruvförband, balkar och kullager etc. där mått-mässig varianthantering behöver hanteras. Även 3D-låsningar mellan delar, som när man vill se hur en Robot kan röra sig med alla sina leder definierade, går utmärkt i IRONCAD.

Dessa funktioner finns alltså även i IRONCAD, men den stora skillnaden är att användaren själv väljer den teknik som passar bäst för sitt behov. Alla som vill lära sig den fria tekniken att konstruera i 3D kan själva ladda ned en fri testversion via denna länk: Ladda ned testversion .

www.forsellmaskin.se/

Forsell Maskin AB
No items found.

Ladda ned kostnadsfri testversion

Ladda ned IronCAD DCSBoka demo

Testversionen innehåller samma funktionalitet som en "skarp" version.
Fri support ingår under testperioden. Helt kostnadsfritt i 30 dagar.
Se systemrekommendation.