Husqvarna

Husqvarna AB

Behov av en smidig 3D CAD-lösning för produktion

Husqvarna Group, är marknadsledande inom t.ex. professionella motorsågar, stångsågar och röjsågar. Dessa konstrueras i en "High end"-lösning sedan många år. Det är ett visserligen kompetent system men det medför höga kostnader både när det gäller mjukvara och tiden det tar att lära sig programmet. Bland annat av dessa anledningar fanns det många personer på produktionsavdelningarna som i stället låg kvar i 2D CAD. Vid ett besök på underleverantörs-mässan i Jönköping fick man syn på IRONCAD och fick där se hur fritt det fungerade och beslutade att testa programmet. Man insåg snabbt att IRONCAD var rätt lösning för Husqvarna.

IRONCAD valdes ut som den mest lämpade lösningen

IRONCAD har ett brett register av olika format som kan importeras. Befintliga CATIA-filer kan importeras till IRONCAD, både Part- och Sammanställnings-filer. Detta öppnar för att använda de geometrier som redan skapats på konstruktionsavdelningen som underlag till fixturer och mängder av andra produktionsverktyg. Mycket är "one off" och ska tas fram på kortast möjliga tid, därför är det viktigt att det går otroligt snabbt i IRONCAD. Genom att slippa alla de låsningar som förhindrar fritt arbete i vanliga 3D-lösningar kan alla användare konstuera snabbare.

Den utrustning som behövs för att tillverka till exempel motorsågar i verkstaden kan nu skapas enklare och till lägre kostnad. Det befintliga produktbiblioteket av 3D-modeller kan användas som grund för nya verktyg som utvecklas. IRONCAD uppskattas och används nu på flera olika avdelningar inom Husqvarna, även inom till exempel gjuteri.

IRONCAD används nu även till layout av ny fabrik i miljardklassen

Husqvarna bestämde sig för att för att använda IRONCAD till deras miljardprojekt som innebar en helt ny fabriksanläggning på över 10 000 kvadratmeter! Den nya Edge-fabriken tillverkar sågkedjor och svärd med extremt höga kvalitetskrav. Man använder de senaste och mest moderna lösningarna för effektiv produktion. Anläggningen har skapats och hanteras med stor framgång i IRONCAD som kan hantera 10 000-talsparter i samma fil. Det underlättar dramatiskt hanteringen av importerade maskiner och utrustning. Det kan vara en CNC-fräs som levereras från en underleverantör i STEP-format. Även att slippa administrera onödiga constaints och i stället använda smarta verktyg är en stor fördel.

PLM lösningen DDM används nu för hanteringen av data

DDM är ett komplett PLM-system från CSI i England och levereras av Solidmakarna i Sverige. DDM hjälper Husqvarna att hålla ordning på filerna för hela projektet med Edge-fabriken. Med stödet från DDM kan alla filtyper organiseras och revisionshanteras över sin livscykel på ett enkelt och överskådligt sätt. Det gäller både CAD-filer och alla andra filtyper. Till exempel kan delar i en CNC-maskin bytas ut eller mjukvaran som används uppdateras. När, varför och av vem går då enklet och snabbt att hitta information om, liksom tidigare versioner och om delar används även i andra maskiner.

Husqvarna använder IRONCAD för specialmaskiner

Robert Lerbro jobbar med att ta fram olika typer av provriggar och hjälpmedel  i IRONCAD. Han säger:

”IRONCAD fungerar otroligt snabbt och smidigt. Jag kan konstruera olika typer riggar och mekaniska lösningar på mycket kortare tid än i  traditionell 3D CAD. Det finns inte en chans att hänga med i den takt man kan konstruera i IRONCAD med något annat 3D system. Det går väldigt bra eftersom IRONCAD är så flexibelt och smart uppbyggt. Alla som ser hur snabbt man kan jobba i IRONCAD blir verkligen förvånade. Jag skapar även mer avancerade former och använder exempelvis sheetmetal till mycket. Jag är supernöjd med IRONCAD support, utbildning och program.”

Utlåtande

”Vi har konstaterat stora fördelar med att använda IRONCAD inom produktionen här på Husqvarna och är mycket nöjda med funktionaliteten i programmet samt den utbildning och support vi får av Solidmakarna”

Åke Lindholm, IT Coordinator NORDIC, Husqvarna Group.
www.husqvarna.se

Bilder: Husqvarna Group

Husqvarna
No items found.

Ladda ned kostnadsfri testversion

Ladda ned IronCAD DCSBoka demo

Testversionen innehåller samma funktionalitet som en "skarp" version.
Fri support ingår under testperioden. Helt kostnadsfritt i 30 dagar.
Se systemrekommendation.